Sähköala palkitsi kouluttaja Pertti Huhtamäen

Vuoden 2013 sähköalan koulutuspalkinto myönnettiin turkulaisen Oy Tujuka Ab:n kouluttaja Pertti Huhtamäelle.
 
Pertti Huhtamäki opiskeli Tikkurilan ammattikoulussa sähköasentajaksi vuonna 1965 ja Helsingin teknillisessä koulussa sähkölaitoslinjalla valmistuen viisi vuotta myöhemmin teknikoksi.

Työkokemusta vahva- ja heikkovirta-asennuksista sekä työnjohtotehtävistä kertyi 1963-72, jolloin hän työskenteli neljässä pääkaupunkiseudun sähköasennusliikkeessä.Vuonna 1972 Huhtamäki muutti Tikkurilasta Laitilaan. Siellä hän työskenteli yhteensä runsaat 37 vuotta Laitilan ammatillisessa kurssikeskuksessa ensin sähkölaitoslinjan ammatinopettajana, sitten päätoimisena opettajana, osastonjohtajana, kouluttajana ja projektipäällikkönä.

”Yhden katkon siihen teki lukuvuosi 1979-80, jolloin olin Rauman ammattikoulussa työnopettajana”, hän kertoo.

Aikuiskoulutuskeskuksen toimintakenttä oli kuitenkin sen verran mielenkiintoisempi, että se sai Huhtamäen palaamaan takaisin entiseen, pitkäaikaiseen työpaikkaansa.


Elinikäinen oppija


67-vuotias Huhtamäki on mainio esimerkki elinikäisestä oppijasta, sillä hankittuaan itselleen opettajatutkinnon vuonna 1976 hän on sen jälkeenkin kouluttanut itseään säännöllisesti. Hän on käynyt muun muassa jännitetyö- ja sähkötyöturvallisuuskouluttajakoulutuksen, tieturvakouluttaja- ja näyttötutkintomestarikoulutuksen sekä työturvallisuuskorttikouluttaja- ja yli 1 000 voltin sähkökytkentäkouluttajakoulutuksen.

Huhtamäki on myös pitänyt käymänsä koulutukset vuosien myötä ajan tasalla.

”Olin juuri SPEKin järjestämässä tieturvakouluttajakoulutuksessa, joka on voimassa viisi vuotta”, hän kertoo viimeisimmästä tietopäivityksestään.

Huhtamäen mielestä opetettaviinsa kannattaa saada hyvä yhteys, sillä heiltä saattaa löytyä uusia esimerkki-ideoita opetusmateriaalina käytettäväksi. ”Henkilökohtainen kanssakäyminen koulutustilanteessa on erittäin tärkeä asia, eivätkä opiskelijaryhmät saa olla liian isoja”, hän korostaa.


Koulutus jatkuu eläkeläisenäkin

Pertti Huhtamäki on toiminut aktiivisesti myös Opetushallituksen nimeämissä ammattitutkintotoimikunnissa, työryhmissä ja projekteissa. ”Sähkölaitosasentajille järjestettiin ensimmäinen oma ammattitutkinto vuonna 1986 Laitilassa ja Juvan ammattikoulussa. Seuraavana vuonna tutkinnot järjestettiin Laitilassa ja Mikkelin aikuiskoulutuskeskuksessa, jonka kanssa yhteistyö on jatkunut edelleenkin. Vuonna 1987 tuli mukaan sähkölaitosyliasentajan erikoisammattitutkinto”, hän kertoo.

Huhtamäki jäi eläkkeelle lokakuun lopussa vuonna 2009. ”Olin ihan kunnon eläkeläinen kaksi kuukautta”, hän veistelee. Tujukalla hän aloitti vuoden 2010 alussa ja kouluttaa osa-aikaisesti teollisuuslaitoksissa, asennusliikkeissä ja energiayhtiöissä ympäri Suomea. Vuosittain koulutustilaisuuksia kertyy useita kymmeniä. Tujukassa hänen vastuualueenaan ovat sähkötyöturvallisuus-, alle 1 000 voltin jännitetyö-, tieturva- ja työturvakortti- sekä käyttöönottotarkastuskoulutukset.

Huhtamäen harrastuksiin kuuluu paljon liikuntaa, kuten pyöräilyä, sauvakävelyä ja hiihtoa sekä kalastusta. ”Siihen on varauduttu, että ensi keväänä mennään Saariselälle hiihtelemään”, parhaillaan lonkkaleikkauksesta toipuva Huhtamäki kaavailee optimistisesti.