Sähköala palkitsi kouluttajan

Vuoden 2011 sähköalan koulutuspalkinto myönnettiin Ylä-Savon koulutuskuntayhtymässä työskentelevälle opettaja Jorma Kärkkäiselle. 3 000 euron arvoinen palkinto jaettiin 17.11.2011 Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin järjestämillä Sähköurakoitsijapäivillä Turussa. Kärkkäinen on osallistunut aktiivisesti Taitaja-toimintaan ja sähköalan aikuiskoulutuksen kehittämiseen. Hän on myös tunnettu matematiikan opetuksen puolestapuhuja.
 
Lehtori Jorma Kärkkäinen on osallistunut
aktiivisesti Taitaja-toimintaan ja sähköalan aikuiskoulutuksen kehittämiseen.
Ylä-Savon ammattiopiston lehtori Jorma Kärkkäisellä on poikkeuksellisen runsaasti kokemusta sähkötekniikan koulutuksesta. Paitsi että hän on toiminut sähköalan opettajana Iisalmessa jo yli 35 vuoden ajan, on hän täydentänyt aktiivisesti myös omaa koulutustaan uransa varrella.

Vuonna 1972 Strömbergin Konepajakoulusta Helsingistä saatu sähkökoneasentajan pätevyys täydentyi ensiksi teknikon koulutukseksi vuonna 1976, sähköinsinööriksi vuonna 1993 ja edelleen AMK-insinööriksi muutama vuosi myöhemmin.
 
Lisäksi hän on suorittanut esimerkiksi ylioppilastutkinnon ja näyttötutkintomestarin pätevyyden. Vuonna 1983 hankitun A-luokan pätevyystodistuksen hän vaihtoi SP1-luokan pätevyystodistukseen syksyllä 1996.

Opettajan työnsä ohella Kärkkäinen osallistuu aktiivisesti Taitaja-ammattitaitokilpailujen järjestämiseen samoin kuin kansainvälisten Euroskills- ja Worldskills -kilpailujen valmennuksen koordinointiin sähköasennusalan lajipäällikkönä.


Kilpailut innostavat nuoria oppimaan

Kärkkäisen mukaan sähköasennus on ollut Taitaja-kisoissa aina suosituimpien lajien joukossa. Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijat ovat päässeet monena vuonna loppukilpailuun, mutta mitalisijat ovat jääneet vielä saavuttamatta. Tämä ei kuitenkaan Kärkkäistä haittaa.

”Kisoissa on aina mukava nähdä, kuinka innostuneita nuoret ovat. Osallistujat muistavat semifinaalimatkat ja loppukilpailut sekä niihin valmistautumisen varmasti loppuelämänsä ajan”, Kärkkäinen sanoo.

Ylä-Savon ammattiopisto ja Savon ammatti- ja aikuisopisto järjestivät yhdessä toukokuussa Kuopiossa pidetyt Ammattitaidon SM-kilpailut, Taitaja 2011 -kilpailut.

”Se oli todella suuri tapahtuma, loppukilpailuun osallistui noin 400 opiskelijaa 41 eri lajissa. Kuopiossa toimin varavastaavana lajivastaava Osmo Heikkisen kanssa, jolla oli päävastuu sähköasennustehtävien järjestämisestä. Myös yritysyhteistyö toimi hienosti, varsinkin Draka, ABB ja Schneider Electric ansaitsevat saada nimensä mainituiksi tässä yhteydessä”, Kärkkäinen sanoo.


Muunto- ja aikuiskoulutusta

Viime vuosina Kärkkäinen on toiminut ammattitutkintoihin valmistavan koulutuksen vastuukouluttajana ja muuntokoulutusten vastuuopettajana. Sähköalalle on tullut paljon muuntokoulutettavia esimerkiksi elektroniikka-alan puolelta alan työpaikkojen määrän heittelehtiessä suhdanteiden perässä.

Kärkkäisen vetämän sähköyliasentajan erikoisammattitutkintoryhmän opiskelijat osallistuvat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin viralliseen sähköturvallisuustutkintoon samana päivänä Iisalmessa, kun hän itse ottaa vastaan koulutuspalkinnon Sähköurakoitsijapäivillä Turussa.

”Näin siitä tulee jännittävä päivä kahdestakin syystä”, Kärkkäinen nauraa.

Oppilaat ovat saaneet kuitenkin hyvän valmennuksen tutkintoon, sillä Kärkkäinen on vetänyt pitkään jännitetyökoulutuksia ja yleisiä sähkötyöturvallisuuskoulutuksia myös paikallisille urakoitsijoille ja muille alalla toimiville.

Ensi vuonna 60 vuotta täyttävän Kärkkäisen harrastuksiin kuuluvat esimerkiksi matematiikka ja maratonjuoksu. Hän on valtakunnallisen Tekniikan Opettajat TOP ry:n sihteeri ja on osallistunut valtakunnallisen matematiikkakilpailun tehtävien laadintaan koko sen kymmenvuotisajan, jolloin toisen asteen opiskelijoille matematiikkakilpailu on järjestetty.

Lisäksi Kärkkäinen toimii MAOL:n Ylä-Savon matematiikkakerhossa sekä MAOL:n valtakunnallisessa kerhotoimikunnassa. Hyrynsalmella syyskuussa juostu Ukkohallan maraton taittui vaativassa maastossa aikaan 3.41.