Sähköala palkitsi Reijo Latvalan

Vuoden 2010 sähköalan koulutuspalkinto myönnettiin haapajärveläisen Eduel Oy:n toimitusjohtaja Reijo Latvalalle. Myöntämisperusteluiden mukaan Latvala on ollut pitkällä työurallaan aktiivisesti mukana kehittämässä ja tarjoamassa monipuolista koulutusta erityisesti verkostoalalle.
 
Reijo Latvalan mukaan hyvän kouluttajan tärkein ominaisuus on osata ottaa yleisö tilanteen ja kuulijakunnan vaatimalla tavalla.
Reijo Latvala on toiminut päätoimisena kouluttajana pian kymmenen vuoden ajan. Monet sähköalan nykyiset ammattilaiset muistavat hänet parhaiten entisestä Paimion ammatillisesta aikuiskoulutuskeskuksesta, jossa hän toimi verkonrakennuspuolen kouluttajana.

Sitä ennen sähkövoimateknikon koulutuksen aikoinaan saanut Latvala ehti työskennellä yli kolmen vuosikymmenen ajan esimerkiksi Outokummun, Strömbergin, Merenkurkun Sähkön, Korpelan Voiman, Revon Sähkön, Vattenfallin, Suomen Voimatekniikan ja Empowerin palveluksessa.
 
”Kun on itse ollut monenlaisissa työtehtävissä, niin ihmisten töistä ja koulutettavista asioista pystyy puhumaan heidän omalla kielellään. Kouluttajan tehtävä on saada oikea fiilis oppimistilanteeseen, että nyt käsitellään meidän asioita”, Latvala sanoo.

Paljon asioita sisältävät koulutustilaisuudet ovat monesti kohtalaisen rankkoja päiviä. Varsinkin karskit, käytännön ulkotöissä ja keikkahommissa viihtyvät ammattilaiset on monesti haastavaa saada viihtymään aamusta iltaan luokkahuoneessa.

Oikea esitys- ja esiintymistapa auttaa tässä paljon. Latvalan mukaan myös opetettavat asiat pitää miettiä mahdollisimman tarkkaan etukäteen juuri sellaisiksi, että yleisö kokee ne itselleen tärkeiksi ja kuuntelemisen arvoisiksi.

”Päivän päätteeksi on jäätävä jotain konkreettista viemistä seuraavan päivän työelämään. Mielestäni tentti pitäisikin sertifiointikoulutuksissa pitää siellä työtehtävien parissa, eikä muodollisena luokkahuoneessa”, Latvala sanoo.


Ammattitaito kysyy jatkuvaa koulutusta

Pääasiassa yritysten sisäisiä tilauskursseja eri puolella Suomea vetävän Latvalan Mazdan mittariin kertyy noin 70 000 kilometriä vuodessa. Sähköverkkoihin ja sähkötyöturvallisuuteen liittyvän koulutuksen lisäksi Latvalan ja hänen yrityksensä Eduel Oy:n koulutusrepertuaariin kuuluu esimerkiksi kärkimieskoulutusta sekä sähköalan ammattilaisten myynti- ja markkinointikoulutusta.

Latvalan mukaan vaativalla ja alati muuttuvalla sähköalalla pelkästään yleisen sähkötyöturvallisuuskoulutuksen säännöllinen päivittäminen ei riitä edes ammattitaidon ylläpitoon, saati sitten sen kehittämiseen.

”Yleensä koulutus näyttelee pientä osaa ammattitaidosta, mutta jos se puuttuu, niin sitten se näyttelee isoa ja riskialtista osaa. Myös motivoituneella asenteella, ammattiylpeydellä ja työhyvinvoinnilla on tässä oma tärkeä roolinsa.”

Motivoituneisuus taas riippuu pitkälti paitsi työntekijän omasta asenteesta, myös yleisestä työhyvinvoinnista ja johtamisesta. Esimiehiä kouluttaessaan Latvala muistuttaa usein, että ihmisiä ei sovi unohtaa numeroiden ja tulostavoitteiden keskellä.

”Jos johtaminen ja muut yleiset asiat eivät ole kunnossa, niin ei myöskään tekemisen asennetta ja kiinnostusta työntekoa kohtaan saada kohdilleen.”


Oikea asenne ratkaisee sähkötöissä


Latvalan mukaan oikea asenne on sähkötöissä ratkaisevan tärkeää.

”Koulutuksissa asennusten laatua joutuu aina alleviivaamaan, jotta asennukset tulevat tehtyä standardien vaatimusten mukaisesti. Esimerkiksi päätteet osataan kyllä tehdä, mutta joskus työ epäonnistuu lähinnä lievän huolimattomuuden takia.”

Urheilun parissakin pitkän uran elänyt Latvala kertoo haluavansa mallintaa koulutettaville huippu-urheilijoiden tapaa keskittyä olennaiseen, jolloin vältytään huonolta laadulta ja jopa tapaturmilta.

"Oma urani sähköalalla alkoi Kokkolan Outokummun tehtaalla lampun näyttäjänä vanhemmalle sähköalan ammattilaiselle, joka opasti näyttämään valoa työpisteeseen, eikä silmiin.”

Myös kouluttajan pitää muistaa jatkuva itsensä kehittäminen. Esimerkiksi Sähköinfon kursseilla Latvala on nähty aiheesta riippuen sekä kouluttajana että uusista asioista kiinnostuneena kurssilaisena.