Sähköalan koulutuspalkinto lehtori Ville Alavalle

Turun ammatti-instituutin lehtori Ville Alava palkittiin KNX-koulutuksen käynnistämisestä ja aktiivisesta kehittämisestä oppilaitoksessa.

Ville Alava, 36, sai vuonna 2009 tehtäväkseen suunnitella uudet opintosisällöt Turun ammatti-instituutin kiinteistöautomaatioon suuntautuneelle luokalle sähköasennustiimin tiimivastaavana.

– Muutamia eri vaihtoehtoja vertailtuamme päädyimme valitsemaan KNX:n osastomme uudeksi järjestelmäksi. Sain oman luokkatilan ja aloin suunnitella sinne työpisteitä, Alava kertoo.

Seuraavina vuosina luokkatilaa kehitettiin mahdollistamaan paremmin KNX-järjestelmien asennusten opettelua.

– Silloinen KNX-koulutus Suomessa tarjosi vain ohjelmointia ja sen ajamista väylään, ei lainkaan asennustyötä. Asennustyön liittäminen KNX-opiskeluun on saanut kiitosta joka vuosi oppilailtani. Aloin myös kehittää KNX-alkuharjoitusta, koska halusin huomioida myös ne oppilaat, joiden oppiminen on hitaampaa, Alava muistelee.

Nykyisin lähes kaikki ammatti-instituutin kiinteistöautomaatiojärjestelmiin suuntautuneet opiskelijat suorittavat pakollisten opintojen lisäksi KNX-jatkokurssin, jossa syvennetään peruskurssin tietoja lämpötila- ja kaihdinohjauksiin. Lisäksi oppilaitoksessa koulutetaan myös yksityishenkilöitä ja yritysten edustajia.

Palkinto luovutettiin Alavalle 24.11.2016 Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Sähköurakoitsijapäivillä Tampereella. 3 000 euron arvoinen tunnustus jaettiin SLO:n nimikkorahastosta.