Kaapelin suojaus saaristossa kallioperäisellä maalla

Suositus 7/2013 (3.6.2013)


Kysymys:

Onko mahdollista asentaa Pipelife:n SRE-P (ruotsin luettelo) tai Wavin-Labkon suojaputki VA, molemmat mustia muoviputkia (samannäköisiä kun 10 barin vesijohtoputki), kun tehdään ulkovalaisinasennuksia, laituriasennuksia tai nousujohtoja talojen välissä ulkona saaristossa missä yleensä on kovin hankalaa kaivaa kaapeleita maahan.

Näissä tapauksissa maakaapelit ovat MCMK- tai AMCMK-tyyppisiä, joissa on konsentrinen suojamaajohdin.

Jos on mahdollista, voiko ne kiinnittää kalliolle ilman että ne peitetään suojakourulla tai betonilla?

Onko mahdollista asentaa sähköverkosta mittarikeskukseen tuleva AXMK 4X25S syöttökaapeli samanlaisessa putkessa vai pitääkö putki joka tapauksessa suojata metallikourulla tai betonilla?

Entä jos AXMK:n tilalla käyttää AMCMK:ta

Olen kyllä tietoinen 70 cm syvyydestä ja maakaapelin suojauksesta metallikouruilla tai betonilla mutta joskus kyllä toivoisi että löytyisi joku vähän kevyempi suojausversio varsinkin näille pienille kaapeleille, etenkin kun nykyisin kesämökeillekin asennetaan lukuisia ulkovalaisimia ja muita vastaavia asennuksia.


Suositus:

Maakaapelien suojausta kallion pinnalla käsitellään SFS 6000-8-814 kohdassa 814.5 jossa suositellaan kallion pintaan kiinnitetyn kaapelin suojana käytettäväksi putken tai kourun lisäksi sen päälle tehtyä betonivalua.

Tällainen paksu suojaputki on mekaanisesti hyvin vahva ja sitä voidaan harkinnan mukaan käyttää suojamaan metallivaipalla varustettuja kaapeleita kiinnitettynä kallion pinnalle ilman betonivalua paikoissa, joissa ei liikuta ajoneuvoilla. Suojaputki on materiaaliltaan polyeteeniä, joten sitä ei saa asentaa rakennusten sisälle.