Pistorasiarakenne pienvenesatamassa

Suositus 3/2012 (8.6.2012)


Kysymys:

SFS 6000-7-709 mukaan kohdassa 709.53.0.1 sanotaan mm. seuraavaa:
Venettä syöttävät pistorasiat pitää asentaa jakokeskukseen tai erilliseen koteloon.

Mitä tässä yhteydessä jakokeskuksella tarkoitetaan?

Pitääkö pistorasian olla lukittavan kannen alla vai kelpaako ”pollaripylväs”, jonka kotelointiluokka on riittävä?

Vaakasuoraa etäisyyttä veteen ei standardissa SFS 6000-7-709 ole määritelty ollenkaan (vertaa standardiin SFS 6000-7-702). Luulisi vaatimustason laiturilla olevan vähintään saman kuin uima-altailla.

Valaisimista ei venesatamastandardissa ole myöskään vastaavia vaatimuksia kuin altaiden asennuksia käsittelevässä standardissa.


Suositus:

Venesatamien veneitä syöttävien pistorasioiden kotelointiluokkavaatimus riippuu siitä miten pistorasia on alttiina vedelle. Jos pistorasiat on asennettu riittävän kauas vedestä, kotelointiluokan pitää olla vähintään IP44, ja jos esiintyy suihkuavaa vettä tai aaltoja vähintään IPX5 tai IPX6.

Lisäksi pitää ottaa huomioon korroosiosuojaus ja mekaaninen suojaus. Jokainen pistorasia on suojattava erikseen ylivirtasuojalla ja enintään 30 mA vikavirtasuojalla. Standardi SFS 6000-7-709 ei vaadi lukittavuutta, mutta pistorasiat yleensä lukitaan käyttövarmuuden ja epäasiallisen käytön estämisen vuoksi.

Venesatamissa ei ole määritelty valaisimien etäisyyttä rannasta. Uima-altaissa riski on toisenlainen, koska niissä ihmiset koskettavat valaisimia paljain jaloin ja märkänä.

Pistorasian etäisyysvaatimus vedestä venesatamassa (709.53.0.1: ”Pistorasioiden on oltava mahdollisimman lähellä niitä venepaikkoja, joita ne syöttävät”) eroaa etäisyysvaatimuksesta uima-allastilassa, koska halutaan välttyä venettä syöttävien pitkien jatkojohtojen käytön aiheuttamilta vaaroilta (709.53.0.4).