Hyvä opinnäytetyö -stipendit valaistustekniikalle ja sähkölämmitykselle

Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö palkitsi tänä vuonna kaksi vuoden 2014  opinnäytetyön tekijää. SLO Oy:n nimikkorahastosta 750 euron arvoiset Hyvä opinnäytetyö -stipendit saivat Minna Santaholma ja Jere Koponen.
 

SLO:n henkilöstö- ja ICT-johtaja Malte Arlander luovutti stipendin Minna Santaholmalle 1.7.2015. (Kuva: Mari Sorsa)
Minna Santaholman palkittu kandidaatintyö ”OLED-paneelien valotehokkuuden mittaaminen integroivalla pallolla” Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa sai alkukipinän Santaholman kesätöistä.

–Aloitin vuonna 2013 kesätöissä MIKES-Aalto mittaustekniikan tutkimusryhmässä ja 3D-mallinnus ja suuren integroivan pallon käyttäytyminen kuulostivat kiinnostavilta uuteen valaistustekniikkaan yhdistettynä, Santaholma muistelee.
Santaholma opiskelee pääaineena akustiikkaa ja äänenkäsittelyä, joten suurimman osan kandidaatintyössä tarvitsemasta teoriasta hän oppi työtä tehdessä.

Kandidaatintyön päätarkoituksena oli mallintaa ja rakentaa prototyyppi pitimestä, jolla OLED-paneeleja voidaan kiinnittää halkaisijaltaan 165-senttisen integroivan pallon sisään.

–Pallolla voidaan mitata arvoja erilaisista lampuista, mutta työssä haluttiin mitata suureita myös paneeleista. Pitimen avulla voitiin mitata kallistuskulman vaikutuksia mitattaviin suureisiin, kuten valotehokkuuteen ja valovirtaan, Santaholma kertoo.

Testimittauksissa huomattiin pieniä eroja paneelin asentoa muutettaessa. Tulosten analysointia varten käytettävä ohjelma ei tuolloin ollut kuitenkaan vielä valmis, joten varsinaisia tutkimustuloksia työstä ei Santaholman mukaan saatu.


Sähkölämmitys mainettaan parempi

SLO:n henkilöstö- ja ICT-johtaja Malte Arlander luovutti stipendin Jere Koposelle 22.6.2015. (Kuva: Mari Sorsa)

Jere Koposen syksyllä 2014 Metropolia ammattikorkeakoulussa tekemän ”Sähkölämmittäjän opas” –insinöörityön mukaan suora sähkölämmitys ei riitä aina täyttämään energiatehokkuusvaatimuksia, vaan rinnalla tulee käyttää joitakin tukilämmitysmuotoja tai parantaa rakennuksen eristystasoa.

–Vaikka kuluttajia on peloteltu sähkölämmityksellä, se on edelleen fiksu valinta järkevästi ohjattuna. Lämmitystavan valintaa kannattaa miettiä pitkällä aikajänteellä ja ottaa asioista selvää, Koponen kehottaa.

Koposen mukaan tuore energiatodistuslaki on lisännyt osin perusteettomia ennakkoluuloja sähkölämmitystä kohtaan. Energiatodistuksia markkinoidaan samalla tavalla kuin kodinkoneiden energialuokituksia, vaikka erilaisilla kertoimilla painotetut laskukaavat eivät anna todellista kuvaa rakennuksen energiankulutuksesta tai asumiskustannuksista.

– Sähköllä on todella hyvä kyky muuttua lämmöksi, joten sähkölämmittimen hyötysuhde on hyvä. Suoran sähkölämmitysjärjestelmän vasteaika on lyhyt, ja sitä on myös helppo ohjata. Älykkään lämmityksenohjauksen avulla voidaan esimerkiksi vähentää rakennuksen lämpötilaa, kun kukaan ei ole kotona tai optimoida lämmitystarve huonekohtaisesti, Koponen kommentoi.Minna Santaholman kandidaatintyöstä lisää Sähköala.fi sivuilla
Jere Koposen insinöörityöstä lisää Sähköala.fi sivuilla