Keittiöpisteiden uusinta

Suositus 5/2015 (23.11.2015)

Kysymys:

Asunto-osakeyhtiöiden suurten remonttien aikana (esim. putkiremontin yhteydessä toteutettava sähköremontti) uusitaan monesti keittiön sähköjä. Esim. astianpesukoneen liitäntä on hyvä uusia nousukaapelointien sekä keskuksen uusimisen yhteydessä, sillä se on yleisesti samassa ryhmässä muiden keittiöpisteiden kanssa ja kun vaihdetaan gG- sulakkeita ”herkemmät” johdonsuoja-automaatit joudutaan vuorottelemaan vielä entistä enemmän keittiön laitteita.

Pesukoneen pistorasia asennetaan aina pesualtaan alle, keittiöiden pistorasiat ovat lähes aina nollattuja pistorasioita. Saadaanko tuo pistorasia uusia maadoitetuksi / lisätä uusi jollei sellaista ole, ilman että kaikki maadoittamattomat laitteet samassa tilassa 4 m:n sisällä (seinäpistorasiat, kattopiste) tulee maadoittaa?

 

Suositus:

Vanhat maadoituskoskettimella varustetut pistorasiat on yleensä suojattu nollaamalla.

Uusi erillisellä suojajohtimella varustettu pistorasia voidaan asentaa lähelle näitä.Vanha ilman suojakosketinta oleva pistorasia pitää olla vähintään 4 m päässä tai eri huonetilassa.

Myös mahdollinen luokan I kattovalaisin pitää suojamaadoittaa tai käyttää luokan II valaisinta tai käyttää suojamaadoitusliittimellä varustettua valaisinpistorasiaa.